לידיעתכם, מאמר זה הנו מאמר מקורי אשר נכתב באופן אישי ע"י שמשון גולדנברג בעצמו.
להבדיל מהרבה אחרים, אנו לא מעתיקים מאמרים ולא משלמים לכותבי מאמרים חיצוניים !
מאת: גולדנברג שמשון ![]()
052-2538420 – חקירות
בישראל בתי המשפט הם בעלי סמכות השפיטה. כאשר ישנה מערכת בתי משפט אזרחיים כשלצדם בית דין לעבודה, בתי הדין הרבניים, בתי דין צבאיים ובתי משפט מנהליים. לצד בתי המשפט פועלות לשכות ההוצאה לפועל.
![]()
א. בתי משפט אזרחיים
1. בית המשפט העליון – בית המשפט העליון הוא ערכאת הערעור העליונה. בית משפט זה שומע ערעורים על החלטות ביתי המשפט מחוזיים, וערעור ברשות מיוחדת על החלטות בית משפט מחוזי בשבתו כערכאת ערעור.
בית המשפט העליון יושב גם כבג"ץ (בית משפט גבוה לצדק, בו הוא שומע עתירות נגד רשויות המדינה, הממשלה, הכנסת, בתי הדין דתיים, בתי הדין לעבודה, ובתי הדין הצבאיים.
סמכות בג"ץ מקורה בחקיקה בריטית מתקופת המנדט, סמכות זו הורחבה על ידי השופט אהרון ברק מי שהיה נשיא בית המשפט העליון ובמסגרת המהפכה החוקתית.
2. בית המשפט המחוזי – בית המשפט המחוזי דן בכל מקרה שאינו בסמכות בית משפט השלום (או בסמכותו של בית משפט או בית דין אחר), וכן בערעורים על פסקי דין של בית משפט השלום, בתי משפט מנהליים, בית הדין לביקורת משמורת שוהים בלתי חוקיים ובעניינים נוספים.
בארץ, חמישה בתי משפט מחוזיים: בנצרת, חיפה, תל-אביב ירושלים ובאר-שבע. (בית משפט נוסף עתיד להיפתח בפתח-תקווה)
3. בית משפט השלום – בית משפט השלום הוא הערכאה הנמוכה ביותר ומהווה ערכאה ראשונה לרוב הסכסוכים האזרחיים והמשפטים הפליליים.
בעניינים אזרחיים דן בית משפט השלום בתביעות שערכן פחות מ-2,500,000 ש"ח, ובתביעות בדבר חזקה ושימוש במקרקעין.
בעניינים פליליים דן בית משפט השלום בעבירות שעונשן הקבוע עד שבע שנות מאסר .
בית משפט השלום כולל בתי משפט שלום מיוחדים:
בית משפט לענייני משפחה – סכסוכים בתוך המשפחה.
בית משפט לתביעות קטנות – סכסוך אזרחי בסכום נמוך יחסית.
בית משפט לעניינים מקומיים – דיון פלילי על עבירות בניגוד לחוקי עזר של רשות מקומית.
בית המשפט לתעבורה – בית-משפט בו יושבים שופטים מקצועיים, המנהלים תיקים בתחום התעבורה, הנהיגה והרכב..
לשכת ההוצאה לפועל – ליד כל בית משפט שלום תהיה לשכת הוצל"פ ובה ראש הוצאה לפועל ומוציא לפועל.
בתי משפט אלה דנים בעניינים מסוימים שהוקצו להם, לשם יעילות הדיון והתמחות השופטים בבעיות הספציפיות שמעורר הדיון בכל תחום והם נחשבים לחלק ממערכת בתי המשפט ואינם חיצוניים לה.
![]()
ב. בתי הדין
בתי הדין עוסקים בעניינים ספציפיים, שהחוק מעניק להם סמכות ייחודית בעניינים מסוימים. בתי דין אלו אינם חלק ממערכת בתי המשפט, ולהם מערכות חוקים והליכים מיוחדים להם.
ייחודם של בתי הדין הוא הן במערכות החוקים המיוחדות לפיהן כל בית דין נוהג (בית הדין הרבני פוסק על פי ההלכה, ובית דין צבאי פוסק על פי חוק השיפוט הצבאי) והן בכך שהשופטים היושבים בדין הנם בעלי הכשרה ייחודית לעניין בו הם דנים (דיינים בעלי השכלה תורנית בבית הדין הרבני, נציגי עובדים ונציגי מעבידים בבית הדין לעבודה, וקצינים בבית הדין הצבאי) בבית הדין לעבודה ובבית הדין הצבאי יושב בדין גם אדם בעל השכלה משפטית לצד הקצינים ונציגי העובדים והמעבידים.
רוב המקרים שבהם דנים בתי הדין הנם מקרים בהם יש להם סמכות ייחודית הגוברת על סמכותו של בית המשפט (עניינים הנוגעים להסכם קיבוצי הנם בסמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה, נישואין וגירושין של יהודים בארץ הנו בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני).
קיימים מקרים שבהם ישנה סמכות מקבילה. בית הדין הרבני מוסמך לדון, בהסכמת הצדדים, אף בסכסוכים אזרחיים המובאים בפניו, כאשר אילו אלו היו מובאים בפני בית המשפט, אף לו הייתה הסמכות לדון בכך. ישנם רבים המבקשים צו קיום צוואה מבית הדין הרבני, למרות שגם לרשם לענייני ירושה וגם לבית המשפט למשפחה סמכות לתת צו קיום צוואה.
בית דין לעבודה:
מערכת שיפוט ייחודית של בתי דין שהוקמה מכוח חוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט 1969. מערכת בתי דין זו היא ערכאת שפיטה עצמאית המתמחה בשפיטה בתחום דיני העבודה ועוסק בסכסוכים בין עובד למעביד כולל ארגוני עובדים. לבתי דין אלה יש שתי דרגות:
1. בית הדין האזורי לעבודה.
2. בית הדין הארצי לעבודה.
בתי דין דתיים:
בית הדין הרבני – דן יהודים והשופט מכונה דיין. קיימות שתי ערכאות: בית הדין האזורי וערכאת ערעור בבית הדין הרבני הגדול. הדיון הוא לפי דין תורה, מסורת הפסיקה הרבנית.
בית הדין השרעי – דן מוסלמים סונים והשופט מכונה קאדי. הדיון נערך לפי החדית' השאפעי הנהוג בקרב המוסלמים.
בית הדין הדרוזי דן דרוזים, לבית הדין שיפוט ייחודי בכל עניין הכרוך בתביעת הגירושין, לרבות מזונות לאשה ולילדי הזוג.
בתי דין לעדות נוצריות שונות – הדיון נערך על פי הדין הקאנוני.
בתי דין צבאיים:
ייעודה של מערכת בתי המשפט הצבאיים באזור יהודה והשומרון לאכוף חוק וסדר, על ידי שיפוט נאשמים בביצוע עבירות ביטחוניות או עבירות פליליות אחרות שנעברו באזור או שהיו מכוונות לפגוע בו.
בית דין צבאי – מערכת השיפוט המשמעתית לפי חש"צ (חוק השיפוט הצבאי).
ביתי משפט צבאיים – בתי משפט צבאיים פועלים באזור יהודה ושומרון בו לא הוחל החוק הישראלי ועיקר עיסוקם הוא בעניינים פליליים-בטחוניים.
ערכאות מנהליות:
ערכאות אלו כוללות בתי דין משמעתיים בשירות המדינה, ועשרות ועדות ערר וגופים שיפוטיים היושבים בדיונים שבין האזרח לרשות.
|